Metabolizmanızı Hızlandırmanın Yolu

Metabolizmanızı Hızlandırmanın 3 Yolu

Bazen kilo vermekte zorlanıyor olabilirsiniz. Önce ki yıllarda çok hızlı kilo kaybederken şimdi çok dikkat etmenize rağmen kilo verme hızınız çok yavaş veya kilo veremiyor olabilirsiniz. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri metabolizmanızdır. Metabolik hız, vücudunuzun aldığı besinleri enerjiye dönüştürme ve enerjiyi yakma kapasitesidir. Metabolizma hızı herkesin parmak izi gibidir ve diyetisyen kontrolünde yapılan diyetler bu hızın ölçülmesini de içerir diyet programlarına yön verir. Cinsiyet, yaş, hormonlar, beslenme ve yaşam şekli metabolizmayı etkileyen en önemli faktörlerdir. Yaşla birlikte metabolizma hızınız da yavaşlar. Özellikle kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte vücut yağlanması artar ve kilo verimi daha zorlaşır. Erkeklerin kas oranı yüksek olduğundan metabolizma hızları kadınlardan daha yüksektir. Bu nedenle yaşlandıkça daha çok hareket edip kaslarınızı güçlendirmeniz gerekir.

Diyetisyen Tuğçe Sert Önerileri

  1. Fiziksel Aktivitenizi Arttırın

Metabolizmayı hızlandıran en önemli faktörlerden biri fiziksel aktivitedir. Bu nedenle yapmanız gereken en önemli şey düzenli egzersizdir. Sporla birlikte yağsız kas kitleniz artar ve yağ yakımınız hızlanır. Yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi aerobik sporlar metabolizmanızın daha iyi hızlanmasını sağlayacaktır. Kilo vermek istiyorsanız her gün 30 dakika veya haftada 3 gün 50 dakika spor yapmaya özen gösterin.

  1. Öğün Atlamayın

Az az ve sık sık beslenmek metabolizmanızın hızlanmasını sağlar. Gün boyunca kendinizi aç bırakır veya çok az öğün yaparsanız vücudunuzun yağ depolamasına neden olursunuz. Öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeden düzenli beslenmeye özen gösterin. Metabolizmanızı hızlandıracak en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı yapmadan güne başlamayın.

  1. Hormonlarınıza Baktırın

Hormonlar metabolizmayı etkileyen diğer önemli bir faktördür. Hipotriodi dediğimiz tiroid bezinin normalden yavaş çalışması kilo almanıza neden olur. Kanda T3, T4 ve TSH hormonlarınıza baktırarak çok kolay bir şekilde hipotiroidi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun dışında böbrek üstü bezinin fazla çalışmasıyla üretilen aşırı kortizol salınımı kilo almanıza neden olur. Cushing Sendromu diye adlandırılan bu durum özellikle göbekte yağ artışına ve hızlı kilo alımına neden olmaktadır.

Sonuç olarak eğer siz de kilo vermekte zorlanıyorsanız ve hormon değerleriniz normalse beslenme şeklinizi, öğün düzeninizi ve fiziksel aktivitenizi tekrar gözden geçirmeye çalışın.

Yorum Yaz

Mesaj Gönder
Merhabalar :)
Diyetisyen Tuğçe Sert ile iletişime geç!