Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme

Emzirme Döneminde Zayıflama

Tamamlanan gebelik sürecinin ardından her anne bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek ve bir an önce doğum kilolarından kurtulmak ister. Bu dönem de annelerden “Nasıl beslenmeliyim?”, “Süt verimliliğimi nasıl arttırabilirim?”, “Kilo kontrolü için nelere dikkat etmeliyim?” gibi bir takım sorular gelmektedir. Tabii ki her annenin en büyük arzusu bebeğini emzirirken sütü azalmadan kilo verebilmektir.

Kısıtlı diyetler süt verimliliğini azaltır!

Bu dönemde ki enerji ihtiyacı gebelik döneminden çok daha fazladır. Emzirme döneminde yapılan kısıtlı diyetler süt salınımını % 20 oranında azaltır ve sütün kalitesini düşürür. Bebeğini düzenli olarak  emziren bir anne günlük ortalama 700 – 800 ml süt salgılar. Bu da annenin günlük olarak fazladan 700-750 kcal enerji harcaması anlamına gelir. Fazladan harcanan bu enerji 2 – 2.5 saat yapılan sporla aynı kaloriyi harcamak anlamına gelir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenen bir anne kilolarından kısa bir zaman içerisinde kurtulacaktır.

Bebeğinizi mutlulukla emzirin!

Süt yapımını ve salınımını sağlayan hormonlar beyindeki hipofiz bezinden salgılanır. Stres, üzüntü durumunda beyine giden uyarı süt salınımını etkiler ve sütünüzün azalmasına neden olur. Bebeğinizin size temas etmesi, sık sık ve mutlulukla emzirme daha çok süt salınımı gerçekleştirir bu da daha çok enerji harcanması anlamına gelir.

Bol su ve sıvı tüketmek sütünüzün verimliliğini arttırır!

Sütün verimliliğini arttıran en önemli içecek sudur. Emziren bir annenin günlük en az 10 – 12 bardak su tüketmesi gerekmektedir. Bu dönemde enerji harcaması fazla olduğundan sıvı ihtiyacı artabilir. Bu ihtiyaç; suya ek olarak taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran, komposto gibi besinlerden karşılanabilir.

Emzirirken her besin grubundan dengeli olarak tüketmelisiniz!

Bu dönemde tükettiğiniz her besin sütünüze geçecek bu da bebeğinizin büyüme ve gelişmesini etkileyecektir. Bu nedenden dolayı beslenmenizde her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterin. Protein miktarı arttıkça süt miktarı da artar. Emziren bir annenin her gün kahvaltıda 1 adet haşlanmış yumurta ve 1 kibrit kutusu kadar peynir, günde 3-4 porsiyon et, tavuk veya balık tüketmesi gerekmektedir. Bunların dışında kalsiyum açısından zengin 2-3 porsiyon süt, yoğurt, C vitamini açısından zengin 3- 4 porsiyon meyve ve sebze ( portakal, mandalina, maydanoz, domates, biber ) ve yağlı tohumları ( ceviz, fındık, badem ) tüketmesi süt verimliliği açısından çok önemlidir. Karbonhidrat ihtiyacı ise tam tahıllı ürünlerden karşılanabilir.

Unutmayın!

Gebelik ve emzirme sürecinde özellikle ilk 6 aylık süreçte kısıtlı diyetler yapmak hem annenin sağlığını hem de bebeğin büyüme ve gelişmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle dengeli ve doğru beslenerek emzirme döneminde ayda 2 kg kilo kaybı doğum öncesi kilolarınıza kavuşmanız için yeterli olacaktır.

 

Gebelik

Beslenme

Emzirme

[/vc_column]

Contact me!

It’s time to take care of your health now! And you see this guest will visit the club

[/vc_column_text]

    Lütfen onay tuşuna basmadan, göndere basmayınız.

    Mesaj Gönder
    Merhabalar :)
    Diyetisyen Tuğçe Sert ile iletişime geç!