Diyabet hastalığının tarihçesine baktığımızda milattan önce 2000’li yıllardan beri bahsedildiğini görüyoruz. Hastalığın adı o dönemlerde diyabet olarak geçmese de, Mısır’da papirüslerde çok idrara çıkma olarak bahsedilmektedir.

Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker oranının yükselmesi ile meydana gelen ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Tüketilen her besin vücutta şekere (glikoz) dönüşmek için parçalanır ve kana geçer. Kandaki şeker yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu ile hücrelere taşınır. Diyabet hastalarında ise insülin hormonu yetersiz veya eksik olduğundan şeker kanda birikmeye başlar. Kanda belli bir düzeyin üzerinde şeker birikince idrarla atılmaya başlar. İdrarda atılan şeker miktarı arttıkça sık idrara çıkma ve aşırı susama gibi belirtiler görülür. İnsülin direnci hakkında detaylı bilgi almak için, diyetisyentugcesert.com/insulin-direnci/ ziyaret edebilirsiniz.

Diyabet Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki çeşittir. Tip 1 diyabette vücut insülini hiç üretemez. Tip 2 diyabette ise vücut insülin üretir ancak yeterince kullanamaz. Diyabetin tedavisinde insülin ve şeker ilaçları kadar tıbbi beslenme tedavisi de çok önemlidir. Doğru beslenmeyle amaç; kişilerin kan şekerlerini dengede tutarak, yaşam sürelerini ve yaşam kalitelerini arttırmaktır.

 Diyabette doğru beslenmek için;

  • 3 ana, 2- 3 ara öğün yapılmalı ve öğün atlamamaya dikkat edilmeli,
  • Şeker, bal, reçel, hazır meyve suları, çikolata, pasta ürünleri, tatlılar ve meşrubat gibi gıdalar kan şekerini hızlı yükselteceğinden uzak durulmalı,
  • Pirinç, patates, havuç, mısır gibi nişasta oranı yüksek besinler sınırlı miktarlarda tüketilmeli,
  • Kan şekerini daha yavaş yükseltmek ve tokluk hissi sağlamak için diyetin lif içeriği yüksek olmalı. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur pilavı, meyve suyu yerine meyve tercih edilmeli,
  • Günde 5 porsiyon meyve – sebze tüketilmeli,
  • Kuru baklagiller haftada 1-2 kez tüketilmeli,
  • Kırmızı et yerine tavuk, hindi, balıketi ağırlıklı beslenilmeli,
  • Haftada 1- 2 gün balık tüketilmeli,
  • Katı yağlar ve hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır.

Mesaj Gönder
Merhabalar :)
Diyetisyen Tuğçe Sert ile iletişime geç!