diyetisyen görüşü

Açlık Krizlerini Önlemenin 5 Yolu

Genellikle gün içinde düzenli beslenmediğiniz de oluşan açlık krizleri ani yemelere, karbonhidrat ve tatlı ağırlıklı beslenmenize neden olur. Açlık kriziniz geldiğinde hızlı bir şekilde, fazla porsiyonda şişkinlik hissedene kadar yeme ihtiyacı duyarsınız.  Bu durum kan şekeriniz de dengesizliklere ve hızlı kilo almanıza neden olur. Aynı zamanda diyetisyen uzmanlığında yapılan diyetlerde, öncelikli olarak çözülmesi gereken konulardan biri de bu durumdur. Yeme alışkanlıklarınız diyet programıyla kolaylıkla sağlıklı bir hale getirilebilir. Açlık krizlerinizi engellemenin 5 kolay yolu;

      1. Diyetisyen sorusu; Gerçekten aç mısınız yoksa pisboğazlık mı yapıyorsunuz?

Bazen acıkmadığınız halde bir şeyler yemek, pisboğazlık yapmak sizi mutlu ediyor olabilir. Akşam televizyon izlerken reklamlarda gördüğünüz bir tatlı veya bir pizza aç olmadığınız halde yeme isteği uyandırabilir. Böyle durumlarda sipariş vermeden ya da buzdolabının kapağını açmadan önce gerçekten aç mıyım diye düşünün. Kendinize zaman tanıyın. Beyninizi farklı yönlere odaklayın. Gerçekten aç değilseniz ve yeni yemek yediyseniz her fazla lokma sizde yağ olarak depolanır ve kilo kontrolünüzü kaybedersiniz. Canınız yemekten sonra tatlı yemek istiyorsa, sofradan kaldıktan 2 saat sonra tatlı tüketmeye çalışın.

       2. Şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durun

Karbonhidrat tüketiminiz ne kadar yüksekse o kadar çabuk acıkır ve hızlı kilo alırsınız. Özellikle basit karbonhidratlar kan şekerinizin hızlı yükselip aniden düşmesine ve çabuk acıkmanıza neden olur. Açlık krizine girdiğinizde her seferinde şeker oranı yüksek besinlerle açlığınızı bastırıyorsanız bu durum bölgesel olarak yağlanmanıza neden olur. Bu nedenle beslenmenizde tam buğday ekmek, bulgur, yulaf, kepekli makarna, kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratları tercih etmeye özen gösterin

       3. Öğün atlamayın

Öğün atlamak, düzensiz beslenmek, tüm gün aç kalıp akşam birden yemek yemek açlık krizlerinizi tetikler. Siz vücudunuzu aç bıraktıkça kan şekeriniz dengesizleşir ve abur cubur ihtiyacınız artar. Bu nedenle öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeden günde 4-5 öğün yapmaya dikkat edin.

       4. Su tüketiminizi arttırın

Yemek öncesinde su tüketmek mide hacminizin dolmasına ve daha az porsiyonlarda yemek yemenize yardımcı olur. Canınız özellikle tatlı istediğinde 1 litre suya 1 kabuk tarçın atıp, gün boyunca tüketebilirsiniz. Günlük su tüketiminizin 2 litrenin altına düşmemesine özen gösterin.

       5. Uyku düzeninize dikkat edin

Yetersiz ve kalitesiz uyku kendinizi yorgun hissetmenize ve strese neden olur. Az uyuduğunuzda vücutta enerji açığı oluşur ve bu durum açlık krizlerinizi tetikleyebilir. Uykusuz olduğunuzda enerjinizi artıracak karbonhidrat ve yağ ağırlıklı besinler tüketme ihtiyacı duyabilirsiniz. Böyle durumlarda sabah kahvaltınızın güçlü ve protein ağırlıklı olmasına özen gösterin. Diyetisyen uzmanlığında hazırlanan diyet programları sadece kilo vermenizi hedeflemez. Aynı zamanda sağlıklı bir tüketim alışkanlığının oluşmasını da sağlar.

Yorum Yaz

Mesaj Gönder
Merhabalar :)
Diyetisyen Tuğçe Sert ile iletişime geç!